2011. május 27., péntek

A testzsírszázalék

Már tudjuk, hogy mi kell az izomnövekedéshez, de a zsírégetésnek vajon milyen alapvető feltételei vannak?

A zsír bizonyos mennyiségben létfontosságú az ember számára. Egy minimális mennyiségre mindenképpen szükségünk van az egészséges élethez. Mégis vannak, akiken ettől a minimális mennyiségtől jóval több van. Az hogy ki mennyire hajlamos az elhízásra az elsősorban a genetikától függ. Aztán persze az életmódtól is. Aki nem mozog eleget, és mellette sok édességet és gyorskaját eszik, az valószínűleg el fog hízni.
Az elhízás akkor következik be, mikor több energiát viszel be, mint amennyire szükséged lenne. Az ember szervezete pedig úgy van beállítva, hogy amikor bőség van, akkor raktározzon, hátha jönnek olyan idők is, amikor nem lesz ennyi táplálék. Ez a dolog még talán a halászó, vadászó, gyűjtögető életmódból maradt ránk. Aki hajlamos az elhízásra annak a szervezete túl sok felesleges energiát raktároz el.
Két féle energiaforrás van. A szénhidrátok, és a zsír. A szénhidrát az elsődleges energiaforrás, vízben oldódik, ezért bármikor mozgósítható, amikor szükség van rá. A szervezet viszont az energiát zsírként raktározza, mivel a zsír nem oldódik a vízben. Márpedig az emberi testben jelentős mennyiségű víz található. Ezért hizlal a csoki és a cukor is, abban ugyan nincsen zsír, de rengeteg szénhidrát van, amit ha nem használsz fel, akkor a szervezeted átalakítja zsírrá.


Fogyni az emberek azért akarnak, mert szeretnének megszabadulni a felesleges zsírtól.  de ennek is van két formája. Az egyik, amikor valaki el van hízva, és szeretne megszabadulni a sok zsírfeleslegtől. A másik mikor valaki túl van egy tömegnövelő időszakon, és az ez idő alatt felhalmozott zsírfelesleget szeretné lefaragni, úgy hogy közben minél kevesebb izomtömeget veszítsen.

Nézzük elsősorban azt az esetet, amikor valaki el van hízva és csupán csak fogyni szeretne
A legtöbben először is, valami fogyókúrával próbálkoznak. A fogyókúra akár hiszed akár nem a lehető legrosszabb dolog, amit csak elkövethetsz a szervezeted ellen, a fogyás érdekében. Pontosan azért, mert a fogyókúrával nemhogy fogynál, inkább csak hízol. Még akkor is, ha testtömeged csökken. Na, akkor most remélem sikerült jól összezavarnom téged. J De várj egy kicsit, mindjárt kifejtem bővebben.

Szóval hogyan is van az, hogy a fogyókúra hatására a súlyod csökken, ennek ellenére mégis csak hízol?


Ennek a jelenségnek a tisztázásához először is tudnod kell, hogy mit jelent a testzsírszázalék fogalma. A testzsírszázalék azt mutatja meg, hogy a tested tömegének hány százaléka zsír. Lehet valaki 120 Kg-os, ha annak a nagy része izom. Például nem ritka, hogy egy profi testépítő 100 kg felett van, és alig van rajta zsír.  Ez esetben ő nincs elhízva, habár a 100 kg így elsőre lehet, soknak hangzik. Szóval az, hogy ráállsz a mérlegre és kiírja az értéket az önmagában még nem sokat jelent. Tudnod kell, hogy ebből az értékből mennyi a zsír és mennyi az izom. Valamennyi zsírra a szervezetednek feltétlenül szüksége van, mert vannak azért jó tulajdonságai is. Jó hőszigetelő, másodlagos energiaforrásnak használja a szervezet, vagyis egyfajta tartalékként szolgál. Valamint vannak olyan vitaminok, amik csak zsírban oldódnak.  A testzsírszázaléknak különböző szintjei vannak, amiket egy táblázatban foglaltam össze.


Zsír szintje
Férfi
Létfontosságú
0-3%
0-8%
Versenyszint
3-6%
8-12%
Versenysportolói szint
6-10%
12-15%
Sportolói szint
10-15%
15-18%
Optimális
15-20%
19-25%
Enyhe elhízás
20-25%
25-35%
Krónikus elhízás
25% +
35% +

A saját tested testzsírszázalékát több féle módon is kiszámíthatod, de a legegyszerűbb egy kalkulátor segítségével melyet a következő oldalon találsz meg: http://body.builder.hu/prg_zsir3.htm4

Konditermekben, fitnesztermekben szokott lenni olyan gép, ami megméri a  testzsírszázalékodat, az valamivel pontosabb képet ad a valóságról. De a legmegbízhatóbb a mágneses rezonanciás képalkotás, más néven MRI vizsgálat. Ezzel hajszálpontosan meg tudják mondani mennyi a testzsírszázalékod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése