2011. május 7., szombat

Mi történik edzés közben?



Minden izom valamelyik csonthoz rögzül. Az izom, rostokból épül fel, képes elernyedni és összehúzódni. Az összehúzódásoknak köszönhetően tudod mozgatni pl a karodat. Általában párban működnek, mint a bicepsz és a tricepsz. Amikor a bicepsz megfeszül, akkor a tricepsz elernyed., és fordítva. Mikor a a tricepsz megfeszül, akkor a bicepsz elernyed.

A túlzott megerőltetés következménye lehet az izomláz. Ha még nincs hozzászokva az ember az intenzív mozgáshoz, gyakran előfordul ez az állapot. Ez azért van, mert az izom hírtelen olyan terhelést kap, amihez nincs hozzászokva. A szervezet nincs felkészülve egy ilyen intenzív mozgásra. 

Gondolj csak bele: a szervezeted éli a mindennapi kis életét, a jól megszokott semmittevésnek köszönhetően, nem alakultak ki nagy és erős izmok, hiszen a tv nézéshez és a számítógépezéshez erre nincs szükség.
Az izom működéséhez először is energiára van szükség. Hiszen minden energiával megy, energia nélkül nincs mozgás. Kevés mozgáshoz kevés energia is elegendő, (És most meg fogsz lepődni) Sok és intenzív edzéshez viszont sok és jó minőségű energiára van szükség. Elsődleges energiaforrás a szénhidrátok, másodlagos energiaforrás a zsír. A szénhidrát elégetésével nyeri ki az energiát.
A másik dolog, amire szintén szüksége van az izmodnak az az oxigén. Az oxigén az égéshez kell. Szervezetünk az oxigén segítségével égeti el a szénhidrátot. Hiszen az égés egyik feltétele az oxigén. (tanultad fizikából/kémiából).



Mikor elkezdesz edzeni, megnő az energiaigényed, vele együtt az oxigén igényed is. A szervezeted megpróbálja ellátni az izmaidat a megfelelő mennyiségű energiával. Ehhez, viszont mint ahogy tudjuk, több oxigén kell. Ezért veszed gyorsabban a levegőt. De annak az oxigénnek el is kell jutnia a megfelelő helyekre. Az oxigént a vér szállítja, a vért pedig a szív pumpálja. Ezért növekszik meg a pulzusszámod, hiszen a tápanyagra és az oxigénre akkor van szükség, nem pedig a jövő héten. Ezért minél előbb oda kell érnie. Megfigyelheted azt is, hogy az edzés során az erek kidagadnak. Ez a jelenség is a szállított vérmennyiség megnövekedésével van összefüggésben. 

Mivel a szervezeted nincs, hozzászokva a fokozott igénybevételhez ezért nem tudja ellátni a meg felelő mennyiségű oxigénnel és tápanyaggal az izmokat. Tulajdonképpen, többek között ennek is köszönhető az izomláz kialakulása.



Hogy mi is az az izomláz pontosan azt a következő cikkben fogom taglalni.

Hogyan kezdd el




Tehát a célunk a minél nagyobb, szálkásabb és arányosabb izomzat elérése.

De hogyan is lehet elérni, hogy növekedjen az izomzat?

A hatékony izomépítés egy eléggé összetett folyamat. Nem elég lejárni az edzőterembe, edzeni is kell, méghozzá elég keményen. De emellett a helyes táplálkozásra, a megfelelő edzéstervre és az elegendő mennyiségű pihenésre is nagy figyelmet kell fordítani.

Lássuk hogyan is zajlik egy edzés és mi is történik ezalatt.

Az egyszerűség kedvéért, nézzük meg, egy teljesen átlagos ember példáján keresztül, mi is történik, ha elkezd komolyan edzeni.
Vegyünk egy teljesen átlagos embert, aki minimális mozgást végez már évek óta. Egész nap a gép előtt ül, és mondjuk a munkája sem fizikai jellegű, viszont szereti a gyorskajákat és az édességet. Ennek hatására némi zsírfelesleg rakódott le különböző testrészein.
Emberünk elhatározza, hogy változtat életvitelén, megszabadul zsírpárnáitól és a helyére izomtömegeket varázsol.

Tehát emberünk ellátogat az edzőterembe és elkezd a súlyokkal dolgozni. Mivel nincs hozzászokva az intenzív testedzéshez, ezért nem viszi túlzásba csak kis súlyokkal kezd. Kezdetben már ettől is jelentős fejlődést fog tapasztalni, ezektől a kis súlyoktól is izomláza lesz. Ha arra is odafigyel, hogy ne egyen annyi szemetet, mint előtte, akkor az még több fejlődést fog hozni. Ha ezt néhány héten keresztül folytatja, előbb-utóbb eljön az a pont, amikor már nem fejlődik tovább és nem lesz izomláza egy edzés után. Ilyenkor változtatni kell az edzésterven, és tudatosabban kell táplálkozni, valamint fokozatosan növelni kell a súlyokat.

Miért állt meg emberünk a fejlődésben? Miért van az, hogy az elején fejlődött aztán egy idő után az eredeti edzésterv nem hozott sikert?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem akarnak változtatni eredeti edzéstervükön, mert az már egyszer bevált. Pedig valójában az alapoktól elkezdve a profi szintig nagyon sokszor kell edzéstervet változtatni. Gondolj csak bele, hogy egy profi testépítő se olyan edzéstervet használ, mint egy kezdő. Szép is lenne, ha ez így lenne…
Az elején, amikor az emberünk lement a konditerembe, nem sok izom volt rajta. Ezért bármilyen jellegű mozgás megterhelő volt a számára, hiszen a szervezete nem ehhez volt hozzászokva. De a rendszeres edzésnek köszönhetően néhány hét alatt hozzászokott a fokozott igénybevételhez. Ha azt szeretné elérni, hogy növekedjenek, az izmai jobban kell terhelnie őket. Az edzés során nem mindegy hogyan terheljük az izmokat. - Ha megnézel egy hosszú távfutót, annak ellenére, hogy állandóan edzi a lábait még sincs akkora vádlija, mint egy testépítőnek, vagy egy súlyemelőnek. Sőt még egy sprinternek is másabb az izomzata. Annak ellenére, hogy mind a ketten futnak mégis másabb az izomzatuk. A lényeg az edzés jellegében van. A hosszú távfutó hosszantartó igénybevételnek teszi ki az izomzatát, ezért izmai ennek megfelelően fejlődnek. Nincsenek nagy és vastag izomkötegek rajta. Inkább vékony, szálkás izom fejlődik. Míg a hosszútávfutónak nem az a célja, hogy sokáig bírjon futni, hanem inkább az, hogy rövidtávon minél gyorsabb legyen. - A szervezet mindig csak akkora izmot növeszt, amire szükségünk van.

maratonista                                       sprinter

                                                                       testépítő

 Tehát ha emberünk nagyobb izmot szeretne, jobban kell ösztönöznie őket hogy, növekedjenek. Egyre nagyobb súlyokkal kell edzenie. Viszont az izomnövekedéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék.