2011. május 29., vasárnap

A fogyókúra ártalmai

Most hogy tisztáztuk a testzsírszázalék fogalmát, ideje megtudnod, hogy miért nincs értelme fogyókúráznod. Az előző cikkben már szó volt róla, hogy a fogyókúrával inkább csak hízni fogsz, mintsem fogyni. Ráadásul, még a szervezetedet is kiteszed  egy sor olyan hatásnak, melyek következménye az egészségi állapotod romlásához vezet.

Korábban már említettem, hogy a szervezet csak annyi izmot tart fent amennyire szüksége van, vagyis ha te sokat mozogsz, és nagy igénybevételnek teszed ki az izmaidat, akkor nagy és erős izmaid lesznek. Ha kevesebbet mozogsz, akkor kevesebb izmod lesz és gyengébbek. De ha egyáltalán nem mozogsz, akkor teljesen leépíted az izomzatodat.
Mikor elkezdesz fogyókúrázni, először az izmodból adsz le. Lehet valaki bármennyire elhízott, valamennyi izom mindenképpen van rajta, mert a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez szükség van valamennyire.

Viszont érdemes tudni az izomról még egy apróságot. Ez pedig az volna, hogy a puszta jelenléte kalóriát éget. Ez azt jelenti, hogy egy 100 Kg –os ember, akinek a testtömege nagy részét izom alkotja, sokkal több energiát éget el, csak a puszta izomtömeg jelenlétének köszönhetően, mint az aki ugyanúgy 100 kg-os de elvan hízva. Ebből következik az is, hogy akin több izom van az nehezebben hízik el, azért mert az izom folyamatosan égeti a szénhidrátot.

Akkor most ezen dolgok figyelembevételével, gondold csak végig, hogy mi történik egy fogyókúra során:
Nem eszel, vagy csak nagyon keveset. Azaz megvonod magadtól az energiát, a tápanyagot.

MI FOG TÖRTÉNNI?

Mondjuk, te mit tennél, ha holnaptól csak a fizetésed negyedét kapnád és a legnagyobb kiadásod a gázszámla kifizetése lenne? Szerintem megpróbálnál kevesebb gázt használni, ezáltal csökkentve a gázszámlára kifizetett költségeket.
A szervezeted pont ezt teszi. A legnagyobb energia-felhasználója az izomtömeged. Puszta jelenléte zabálja az energiát, akkor is energiát fogyaszt, amikor éppen alszol. Tehát a szervezeted első dolga, minél több izomtól megszabadulni.

Viszont mivel eljött az a bizonyos „rettegett” időszak, amikor is a szervezeted nem kapja meg a megfelelő mennyiségű, az eddig megszokott energiamennyiséget, át áll tartalékoló üzemmódra. Azaz minden energiát, amit csak beviszel, átalakít zsírrá.

Amíg a fogyókúra során a szervezeted megszabadul, az energiazabáló izomzatodtól addig észlelhetsz némi súlycsökkenést. Ez addig tart, amíg tényleg az utolsó dekagramm felesleges izmodat is leadtad. Tehát a tömeged az ugyan csökkent, de mégsem azt érted el, amit szerettél volna, hiszen te zsírt akartál leadni nem pedig izmot.
A fogyókúra másik nagy hátránya hogy a szervezeted teljesen kiéhezik. Mikor vége a fogyókúrának alig várod, hogy ehess valami táplálót. Ilyenkor van az, hogy hírtelen sokat eszel, viszont a szervezeted még mindig tartalékoló üzemmódban van, mert időbe telik mire visszaáll normál üzemmódra. és még mindig elraktároz mindent, amit csak lehet. Hát gondolhatod mi fog kisülni ebből: még több zsírt fog elraktározni a szervezeted. A fogyókúra végeredménye pedig az lesz, hogy leadtál 10 kg izmot és felszedtél 20 kg zsírt.


Arról nem is beszélve, hogy mennyi más negatív következménye van egy ilyen fogyókúrának, nem kapod meg a megfelelő tápanyagokat, fáradékony vagy, rossz a közérzeted, nincs energiád. Hosszú távon pedig még több negatív hatása lehet.




Na jó, ha a fogyókúra ennyire nem használ, és ennyire ártalmas, akkor mit lehet tenni a kilók ellen? Erre a kérdésre a választ a következő cikkben adom meg.